rubenskasteel.jpg

Toerisme Vlaanderen koopt Rubenskasteel in Elewijt

zon 7 jul 2019

Toerisme Vlaanderen heeft het Steen in Elewijt, een deelgemeente van Zemst, gekocht. Het zogenaamde Rubenskasteel zou een nieuw Vlaams monument worden met de focus op de Vlaamse barokschilder Peter Paul Rubens. De schilder woonde enkele jaren in het kasteel.

In mei gaf Vlaanderen groen licht aan Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts om het Rubenskasteel aan te kopen. Nu is de aankoop afgerond. Toerisme Vlaanderen gaat op zoek naar private partners om het Vlaamse erfgoed te renoveren en uit te baten.

Het Steen werd gebouwd in de 11de eeuw. In 1635 kocht Peter Paul Rubens het kasteel en liet het volledig opknappen. Samen met zijn vrouw Hélène Fourment woonde de Vlaamse Meester er tot aan zijn dood in 1640. Tot voor kort was het Rubenskasteel in privébezit. “We mochten de kans om het domein aan te kopen niet laten schieten”, aldus Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Het kasteel zal opengesteld worden voor het grote publiek. We willen er een toeristische attractie rond Rubens van maken.”