www2.jpg

Turkije, onze buur in Grimbergen

din 29 sep 2015

Grimbergen zet een maand lang Turkije in de kijker en dat met de tweede editie van ‘De Wijde Wereld Weken’. Dat is een initiatief waarmee de gemeente de solidariteit tussen Noord en Zuiden wil versterken. 

Afgelopen weekend werd in cultuurcentrum Strombeek het startschot gegeven onder het motto ‘Turkije onze buur’. “We hebben voor Turkije gekozen omdat we een grote Turkse gemeenschap hebben in Grimbergen”, verduidelijkt Eddie Boelens, schepen voor Ontwikkelingssamenwerking. “Zo hebben we in Strombeek onder meer het  Turks cultuurcentrum Hicre en de VZW Trabzon die zich ook inzet voor de Turkse gemeenschap. Die medewerkers hebben ons heel hard geholpen om juist die Turkse gemeenschap te betrekken bij deze Wijde Wereld Weken. Op die manier willen we een uitwisseling bewerkstelligen die de verstandhouding tussen onze inwoners vergroot”, aldus Boelens.

Niet alleen de Turkse keuken -met de typische zoete, hartige hapjes- kwan dit weekend al uitgebreid aan bod. Er was ook plaats voor kunst. Uniek waren onder meer De Draaiende Derwisjen uit Nederland.  Sinds 1995 beoefenen zij het ritueel van de bezwerende draaidansen van de Derwisjen of soefimonniken.  Deze ceremonie is sinds 2005 UNESCO werelderfgoed. “Deze goddelijke dans is oneindig want ook  God is oneindig. Het is de dans van de liefde. In de traditie van de Draaiende Derwisjen zou je het kunnen vertalen dat God de dirigent van de liefde is en heel de schepping is zijn orkest”, vertelde ons Ahmad Dede, een van de Derwisj-dansers.

De Wijde Wereld Weken lopen nog tot eind oktober. Op het programma staan workshops, kookcursussen, filmvoorstellingen, lezingen en dergelijke. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.grimbergen.be. Meer uitleg krijg je vanavond ook ol in KrisKras.