Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Twee jaar na verwoestende brand in Opwijk kunnen bewoners nog altijd niet terugkeren naar appartement

Twee jaar na verwoestende brand in Opwijk kunnen bewoners nog altijd niet terugkeren naar appartement

Twee jaar na de verwoestende brand in een appartementsgebouw in Opwijk, kunnen de bewoners nog altijd niet terugkeren. De wederopbouw is volop bezig, maar het zal zeker nog een jaar duren voor de bewoners hun intrek kunnen nemen in hun appartement.

Op vrijdag 9 april 2021 breekt brand uit in het centrum van Opwijk. De vlammenzee vernielt de volledige bovenverdieping van het appartementsgebouw Asbeekhof aan de Kloosterstraat. In totaal zijn 34 appartementen onbewoonbaar. Bij de brand zelf raakt niemand gewond. Een 91-jarige bewoonster wordt wel overmand door emoties afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze ’s avonds overlijdt. Twee jaar na het inferno kunnen de bewoners nog altijd niet naar hun appartement terugkeren. De wederopbouw zal zeker nog een jaar in beslag nemen.

"Het is lang, maar aan de andere kant moeten alle gerechtelijke zaken en expertises gedaan worden"; zegt Philippe Quinart, die de bewoners vertegenwoordigt. "Daar kruipt heel wat tijd in. De mensen die met de wederopbouw bezig zijn hebben, toch beloofd dat zij de deadline van april of mei volgend jaar gaan halen."

Dat het zolang duurt, komt door de juridische procedureslag die geleverd wordt. In de zomer van 2021 stapt verzekeraar Allianz naar de rechtbank om de verantwoordelijke van de brand te achterhalen. Het dagvaardt de gemeente Opwijk en nog vijftien andere partijen. Dat onderzoek is nog altijd aan de gang. "Ik zou zelf ook willen dat het sneller vooruit gaat, maar we staan ook machteloos", zegt burgemeester van Opwijk Inez De Coninck. "Het is een werk van lange adem omdat zoveel partijen betrokken zijn bij de procedure."