justitiepaleisgerecht.jpg

Twintigers uit Beersel en Rode voor de rechter in phishing-zaak

maa 5 sep 2022

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is maandag het proces van start gegaan tegen twee twintigers uit Beersel en Sint-Genesius-Rode die er van verdacht worden betrokken te zijn bij feiten van oplichting. Volgens het parket lieten ze hun bankrekening gebruiken door een criminele organisatie die een slachtoffer voor 24.000 euro oplichtte via phishing-praktijken. 

 

Het slachtoffer kreeg in 2018 een mail die zogezegd van zijn bankkantoor afkomstig was. Daarin stond een link, die de man leidde naar een webpagina waarin gevraagd werd om in te loggen met zijn bankgegevens. “Toen mijn cliënt meerdere malen zijn gegevens had ingevoerd, kreeg hij argwaan”, aldus de advocaat van het slachtoffer. “Toen bleek dat er meerdere keren grote sommen geld waren overgeschreven, voor een totaalbedrag van 24.000 euro.”

Het parket van Halle-Vilvoorde onderzocht de zaak en kon twee twintigers uit Beersel en Sint-Genesius-Rode identificeren die hun bankrekening ter beschikking zouden hebben gesteld van de daders. “Het geld werd op hun rekening gestort en kort daarna werd het in verschillende schijven afgehaald”, zei de openbaar aanklager, die 12 maanden cel vorderde tegen de twee beklaagden.

De verdediging pleitte echter vol voor de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft haar bankkaart uitgeleend aan een kennis”, aldus meester Julie Crowet. “Er is geen enkel onderzoek gevoerd naar de inhoud van haar verklaringen. Er zijn geen camerabeelden waarop te zien is dat zij het geld van de rekening haalde.” Ook de advocaat van de tweede beklaagde betwistte de tenlasteleggingen en pleitte voor de vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Het vonnis valt op 3 oktober.