Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vanaf morgen uitgebreide PMD-zak en uniforme vuilzakken bij Intradura

Vanaf morgen uitgebreide PMD-zak en uniforme vuilzakken bij Intradura

Morgen, op 1 januari, voert afvalintercommunale Intradura z'n drie uniforme afvalzakken in. 17 gemeenten in onze regio krijgen dan dezelfde GFT-, PMD- en restafvalzak. Die komen er in drie verschillende formaten en zullen voor meer dan 300.000 inwoners voortaan evenveel kosten.

Vanaf 1 januari worden in de 17 gemeenten van de regio die samenwerken met Intradura de uniforme vuilniszakken gebruikt. Het gaat om Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en Wemmel. Er komt een grijze zak voor restafval en een groene die minder snel scheurt voor groenten, fruit en tuinafval. “Er zijn zakken van 60 liter, van 30 liter en 15 liter”, zegt Inge D’Hoe van Intradura. “Die laatste zijn voor eenpersoonsgezinnen of mensen die bewust met afval bezig zijn.” Dat moet het afvalbeleid in de regio efficiënter en duurzamer maken.

De uniforme zakken worden niet toevallig op hetzelfde moment ingevoerd als de uitgebreide blauwe PMD-zak. “Vanaf morgen mag er een heel grote stroom afval die vroeger bij het restafval ging in de nieuwe PMD-zak”, legt D’Hoe uit. “In plaats van vroeger enkel flessen en flacons van plastic dingen, zullen nu eigenlijk alle plastic verpakkingen in de blauwe zak mogen. En ook nog altijd de metalen verpakkingen en drankkartons.”

Door de uniforme zakken kan Intradura straks ook de ophaalrondes efficiënter maken. Met minder inzameldagen en dus ook minder vuilniswagens in het straatbeeld. Geen paniek als je thuis nog oude zakken hebt. Tot en met juni mag je die nog altijd buitenzetten en zal Intradura ze blijven ophalen. Daarna niet meer.