Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Verdachte van dodelijke vechtpartij in station Zaventem blijft in de cel

Verdachte van dodelijke vechtpartij in station Zaventem blijft in de cel

De 22-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek die betrokken was bij de vechtpartij met dodelijke afloop in het station van Zaventem blijft aangehouden. De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling verlengde zijn aanhouding, maar herkwalificeerde de feiten. Zo wordt de twintiger niet langer verdacht van doodslag.

Op vrijdag 5 mei raakten twee groepen na schooltijd met elkaar slaags aan het station van Zaventem. Drie jongeren belandden uiteindelijk op de sporen, waarna er een ICE-hogesnelheidstrein in volle vaart voorbijreed. Een van de jongeren, een 22-jarige man uit Etterbeek, kwam daarbij om het leven. Een 16-jarige jongen raakte zwaargewond toen hij werd gegrepen door de trein, de derde jongeman kon net op tijd op het perron klauteren en overleefde het incident zonder kleerscheuren.

Kort na de feiten werden drie verdachten opgepakt en in verdenking gesteld, maar al snel werd duidelijk dat ze niet betrokken waren bij de dodelijke vechtpartij. Ze worden intussen niet meer als verdachte beschouwd. De jongeman die vlak voor de aanstormende hogesnelheidstrein op het perron kon klauteren, gaf zich een tijdje later aan bij de politie. Hij werd vervolgens door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van doodslag, waarna de raadkamer zijn aanhouding bevestigde.

De advocaat van de twintiger vond de tenlastelegging die op de feiten werd geplakt veel te zwaar en tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. De Brusselse KI ging niet in op het verzoek tot vrijlating, maar herkwalificeerde de feiten wel. Zo wordt de twintiger niet meer verdacht van doodslag, maar wel van het met voorbedachte rade toebrengen van slagen en verwondingen met de verzwarende omstandigheid dat deze de dood van het slachtoffer hebben veroorzaakt, maar zonder het oogmerk om te doden. Advocaat Frédéric Thiebaut is tevreden met de herkwalificatie. “Ik ben het niet eens met de voorbedachtheid, maar wel dat de intentie tot doden niet meer weerhouden wordt”, reageert hij.

Door de beslissing van de Kamer van Inbeschuldigingstelling blijft de twintiger nog minstens een maand in de cel.