de_vuist.jpg

Verdwijnt De Vuist van rotonde Vilvoorde?

vrij 19 dec 2014
Hét symbool van het Renault-drama in Vilvoorde moet misschien verdwijnen voor wegwerkzaamheden. De bekende Vuist van kunstenaar Rik Poot wekt 17 jaar na de sluiting van de autofabriek Renault nog altijd veel emoties los bij de werknemers van weleer. Zij vinden dan ook dat het monument bij een mogelijke heraanleg van de rotonde op de Luchthavenlaan koste wat het kost moet blijven staan.
 

Het is vaak aanschuiven aan de rotonde van de Luchthavenlaan en Woluwelaan in Vilvoorde. Als over enkele jaren het nieuwe ziekenhuis van Vilvoorde verrijst langs de Woluwelaan, zal het verkeer hier nog toenemen. De burgemeesters van Vilvoorde en buurgemeente Machelen zijn dan ook vragende partij om dit drukke kruispunt te ondertunnelen.
 
Maar wat dan met de beroemde vuist van Rik Poot?
 
Volgens de Machelse burgemeester De Groef is het mogelijk dat De Vuist zal moeten wijken, al krijgt het monument dan zeker een andere prominente plaats. Maar dat is een magere troost voor de voormalige vakbondsman Jan Dereymaeker. Niet alleen het monument, ook de plek zelf heeft voor hem een enorme symbolische waarde.
 
Meer hierover vanavond in het nieuws van RINGtv.