taalwetwijzer.png

Vernieuwde website maakt je wegwijs in de taalwetgeving

din 15 dec 2020

Het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid heeft de website van de Taalwetwijzer vernieuwd. Die Taalwetwijzer biedt een antwoord op vragen over de toepassing van de taalwetgeving in Vlaanderen en dus ook in de Vlaamse Rand.

De taalwetgeving en hoe die moet worden toegepast, is vaak voer voor discussie, zeker ook in de Vlaamse Rand. De vernieuwde website van de Taalwetwijzer van het Agentschap Binnenlands Bestuur moet een klaar en duidelijk antwoord bieden op de vele vragen. “We stellen vast dat veel burgers, bedrijven en instanties vragen hebben over de toepassing van de taalwetgeving in hun concrete situatie. De vernieuwde website Taalwetwijzer heeft een enorme meerwaarde omdat die juridische informatie op een laagdrempelige manier ter beschikking stelt. Een zoekmotor helpt je bovendien om snel een antwoord te vinden op concrete vragen”, legt Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur, uit.

Mag een kandidaat anderstalig verkiezingsdrukwerk verspreiden in Vlaanderen? Vinden er talentellingen plaats? Of waar kan ik terecht met een klacht over het taalgebruik in een Brussels ziekenhuis? Op die en nog een pak andere vragen biedt de Taalwetwijzer een antwoord. “Naast algemene principes, zoals ‘taalvrijheid’, gaat de website dieper in op acht thema’s die regelmatig terugkomen: ‘bestuurszaken’, ‘gerechtszaken’, ‘bedrijfsleven’, ‘consumentenzaken’, ‘onderwijs’, ‘welzijn en zorg’, ‘notaris’ en ‘wonen’”, vertelt Windey. “Per thema vind je de belangrijkste basisregels terug en een overzicht van veelgestelde vragen.” De website zoomt uiteraard ook in op de taalwetgeving in Brussel. Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel: “De lancering van de nieuwe website gaat gepaard met een communicatiecampagne in Brussel. Die campagne wil het Brusselse doelpubliek op een positieve manier laten kennis maken met het informatieaanbod van de Taalwetwijzer. Met deze campagne willen we ook meer aandacht voor de taalwetgeving in Brussel.”  Je vindt de vernieuwde website op www.vlaanderen.be/taalwetwijzer.