Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vervangt taxi de bus in Pajottenland?

Vervangt taxi de bus in Pajottenland?

Het Pajottenland werkt een proefproject uit in samenwerking met de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Die moet zwaar besparen en denkt eraan om vooral in plattelandsgemeenten het aanbod te verminderen. De Gooikse burgemeester wil onderzoeken of een samenwerking met een taxidienst die leemte kan opvullen.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn moet de komende jaren 65 miljoen euro besparen en dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de dienstverlening. Vooral in plattelandsgemeenten, zoals in het Pajottenland, vrezen de burgemeesters dat er gevoelig minder bussen zullen rijden in de toekomst. 

Belbussen alleen zullen een sterk verminderd aanbod niet kunnen compenseren. Ze rijden alleen op aanvraag en stoppen dan enkel aan de haltes die op voorhand werden aangevraagd. Belbussen hebben dan ook geen vaste route of dienstregeling. Dus dringt een alternatief zich op. De Lijn wil een proefproject uitwerken in het Pajottenland.

Michel Doomst, burgemeester van Gooik, heeft al een concreet voorstel. Hij wil samenwerken met een privé-taxidienst, die deels door De Lijn wordt betaald. De taxi's zouden dan mensen op bepaalde plaatsen kunnen ophalen op momenten dat daar geen bussen rijden.