servranckx_machelen.jpg

Vijf kunstenaarsgraven voorlopig beschermd

din 15 jan 2019

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft vijf graven van toonaangevende kunstenaars in de Rand voorlopig beschermd als monument. Bourgeois wil daarmee hun nagedachtenis niet enkel wil bewaren door hun werken te tonen. 

Victor Servranckx en Jean Brusselmans zijn de twee bekendste kunsternaars van de vijf. Schilder en beeldhouwer Victor Servranckx was een pionier van de Belgische abstracte kunst . Hij overleed in 1965 in Vilvoorde en  werd begraven in zijn geboortedorp Diegem. Graficus en schilder Jean Brusselmans ontwikkelde een eigen stijl die gekenmerkt is door geometrische maar realistische composities. Hij stierf in 1953 in Dilbeek waar hij ook begraven ligt. 

De andere graven die voorlopig beschermd worden zijn die van beeldhouwers Pieter Braecke en Oscar De Clerck, die allebei in Zaventem hun eeuwige rust vinden, en de begraafplaats van de Broeders en zusters van Don Bosco en van de Broeders van de Christelijke scholen in Dilbek met het graf van architect Alfons Hoppenbrouwers.