Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaanderen beschermt restaurant als monument tegen zin van uitbaters

Vlaanderen beschermt restaurant als monument tegen zin van uitbaters

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts beschermt Estaminet ‘Au Cher Ami’ in Drogenbos definitief als monument. Het doet dat tegen de zin van de uitbaters van 'Kzeg a moda, het restaurant dat er nu gevestigd is.

Het Estaminet heeft een 19de eeuwse buitenkant en een goed bewaarde binnenkant uit het begin van de 20ste eeuw. “Een fraai staaltje van onze eeuwenoude café-cultuur”, zegt Ben Weyts. “Dit is nog een echt authentiek dorpscafé." De definitieve bescherming als monument maakt het mogelijk om premies aan te vragen, zodat dit erfgoed verder gevrijwaard kan worden. 

Bij de voorlopige bescherming enkele maanden geleden, zagen zij het niet zitten dat het gebouw beschermd zou worden. Zij vreesden dat ze geen enkele verbouwing meer mochten uitvoeren. Na overleg met gespecialiseerde aannemers vertellen de eigenaars dat er voordelen verbonden zijn aan de subsidies, maar ze zijn nog altijd niet blij met de bescherming.

"Als individu kan je met waardevolle historische gebouwen niet zomaar doen wat je wil. De Vlaamse Overheid moet waardevol erfgoed beschermen, anders houden we straks niets meer over. Daarom bescherm ik dit waardevol gebouw, met een interieur van bijna 100 jaar oud, desnoods tegen de zin van de huidige eigenaars", besluit minister Ben Weyts. Naast Het Estaminet wordt ook het gemeentehuis van Hoeilaart definitief beschermd als monument.