Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaanderen trekt 25 miljoen euro uit om leegstaand weg te werken

Vlaanderen trekt 25 miljoen euro uit om leegstaand weg te werken

Vlaanderen trekt 25 miljoen euro uit om de leegstand in handelskernen aan te pakken. De komende maanden trekt een team van experten naar meer dan 80 gemeenten om de problematiek aan te pakken. In onze regio gaat het om Halle, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst. “Elke Vlaming verdient een gemeente waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen staat leeg. De opkomst van baanwinkels en e-commerce zijn maar enkele oorzaken daarvan. Om de problematiek aan te pakken, trekt Vlaanderen 25 miljoen euro uit om de handelskernen van onder meer Halle, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst te versterken. “We willen de handelskernen opnieuw laten bruisen. Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. “Als het pand verhuurd wordt moeten de gemeenten de subsidies terugbetalen, anders niet.”

Vlaanderen stuurt de komende maanden een team van experten naar meer dan 80 gemeenten om winkelgebieden op te herwaarderen. “Zo wordt gekeken welke nieuwe winkelconcepten mogelijk zijn, welke panden aangekocht en gerenoveerd kunnen worden en hoe groene zones, parkeergelegenheden of citymarketing de gemeente nog aantrekkelijker kunnen maken”, aldus Crevits.