Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Witloofseizoen op gang getrapt in Steenokkerzeel

 

Witloofseizoen op gang getrapt in Steenokkerzeel

In Steenokkerzeel is gisteren het grondwitloofseizoen officieel afgetrapt. Het witte goud is en blijft een echte delicatesse, maar er zijn steeds minder boeren die ze telen. Vandaag nog maar zo’n 100 omdat er enorm veel tijd en werk in kruipt.

 

Niemand minder dan Vlaams Minister-President Jan Jambon mocht gisteren de eerste krop grondwitloof van het seizoen eigenhandig uit de Steenokkerzeelse aarde halen. Het is geen toeval dat het grondwitloofseizoen hier al voor de tweede keer wordt afgetrapt. Het streekproduct is een deel van de Steenokkerzeelse identiteit. “Wij zijn dé witloofgemeente van Vlaanderen en de wereld”, zegt burgemeester Kurt Ryon. “Steenokkerzeel is de enige gemeente ter wereld met een grondwitloofkrop in het logo en daar zijn we fier op. Witloof telen is woeste en noeste arbeid. Het is puur karakter dat in onze grond zit.”

De mooie ambacht dreigt echter verloren te gaan. Onze regio telt namelijk alsmaar minder witlooftelers. “Het is allemaal handwerk”, getuigt teler Jos Dewinter. “Er bestaan geen machines om dit werk  te doen. Ik denk niet dat er nog veel jonge mensen zijn die teler willen worden. Het is heel de dag met de schop graven en in de grond zitten met je handen. Wie wil dat vandaag nog doen?”
 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.