Woningen Galmaarden moeten zuiniger worden

woe 6 maa 2019

Tien woningen in Galmaarden vernieuwen en zo de kwaliteit en het energieverbruik van woningen van ouderen en mensen met een laag inkomen verbeteren. Dat is de bedoeling van het bouwrenovatieproject ‘Markant renoveren!’ In onze regio lopen al gelijkaardige projecten in Halle, Vilvoorde en Sint-Pieters-Leeuw.

‘Markant renoveren!’ is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het OCMW van Galmaarden en Woonwinkel Pajottenland. De provincie maakt 300.000 euro vrij om tien woningen aan te passen. “Ondanks de vele inspanningen van de laatste tien jaar is de situatie van ouderen en mensen met een laag inkomen niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen willen we de klimaatdoelstellingen bereiken. Het ontbreekt de mensen aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren,” zegt gedeputeerde Bart Nevens.

Vaak zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht afwezig. Inwoners van Galmaarden kunnen zich daarom laten begeleiden wanneer ze hun huis renoveren. “Ze krijgen advies op maat over wat ze kunnen doen om hun huis energiezuiniger te maken en krijgen daarvoor tot 30.000 euro subsidies. Die pas moet terugbetaald worden op het moment dat de woning een andere eigenaar krijgt,” zegt Patrick Decat, burgemeester van Galmaarden.