Zaventemse groen definitief beschermd

4 jaar geleden

De gemeente Zaventem keurde gisteren vier nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen definitief goed, één voor elke deelgemeente. De plannen moet vooral de open ruimte beschermen. Alle Vlaamse partijen, zowel van de meerderheid als de oppositie, keurden de plannen goed. De Franstaligen van Union des Francophones stemden tegen. 

Concreet wordt in Nossegem wordt 1 hectare definitief beschermd als groen. De site aan de Felix Goossenstraat stond ingekleurd als recreatiegebied, waardoor er zelfs een hotel kon neergepoot worden. Dat kan nu niet meer, alleen op een klein stuk zijn nog een beperkt aantal woningen mogelijk. Op de Kersenberg wordt nog eens 1 hectare groene ruimte gecreëerd. Zaventem plant er een bos.

“De bescherming van de open ruimte staat centraal in de plannen. Daarnaast wordt er voortaan ook duidelijk bepaald hoe hoog er mag gebouwd worden. Met de plannen bepalen veel sterker de toekomst van de gemeente”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer.

Het gebied tussen de Leuvensesteenweg en de Voskapelstraat in Nossegem blijft woonparkgebied. Alleen de strook die grenst aan de Leuvense Steenweg wordt gewone woonzone De gronden achter de huidige sporthal worden gebruikt voor de uitbouw van de gemeentelijke sportsite. In Sint-Stevens-Woluwe wil de gemeente de Woluwevallei dan weer toegankelijker maken.

Tot slot heeft Zaventem voortaan ook een voorkoprecht op de 10 hectare grote site van de boomkwekerij van Brussel aan de Zavelstraat. “Als Brussel die ooit wil verkopen, krijgt Zaventem een eerste kans om de site te kopen. Het kan een prachtige locatie zijn voor groen en recreatie. Met het plan wordt uitgesloten dat het terrein verkaveld wordt”, besluit schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer.