Zemst stelt dierenopvangcentrum in gebreke: “Dringend maatregelen nemen”

vrij 13 okt

De gemeente Zemst stelt het dierenopvangcentrum in industriezone Cargovil in gebreke. De laatste tijd ontving de gemeente meer en meer klachten over de interne werking en de uitbater van het dierenopvangcentrum. “Daarom moeten we verdere stappen ondernemen”, klinkt het bij burgemeester Veerle Geerinckx.

Zemst sloot begin 2018 een overeenkomst met Dierenopvangcentrum Zemst voor het uitbaten van een dierenopvangcentrum, maar de twee lijken op ramkoers te liggen. “Er komen meer en meer klachten van burgers over de uitbating van het dierenopvangcentrum aangaande de uitbater ervan. Het bestuur is, mede op basis van deze klachten, in kennis gesteld van een aantal ernstige feiten die de werking van het dierenopvangcentrum onder druk zetten.”, legt Veerle Geerinckx uit. “Verder houdt het centrum zich niet aan het zero-tolerantie drugsbeleid dat het bestuur uitdraagt. De gemeente keurt dit af en wil niet samenwerken met een vereniging die dit toelaat.”

De voorbije zomer organiseerde de gemeente een gesprek met de uitbater. “Daar hebben we pijnpunten besproken, want het welzijn van de dieren komt voor mij op de eerste plaats. We hebben een aantal afspraken gemaakt, maar tot op heden houdt het centrum zich niet aan de afspraken en overtreedt het regelmatig voorwaarden die in de concessieovereenkomst staan”, licht schepen van Dierenwelzijn Greta Lauwers toe. “Daardoor besloot de gemeente, na zorgvuldige overweging, om het dierenopvangcentrum in gebreke te stellen om dringend de nodige maatregelen te nemen.”

“We lijken alles verkeerd te doen”
Het Dierenopvangcentrum Zemst is niet opgezet met de verdere stappen die de gemeente neemt. “Aangesloten gemeenten waarmee we samenwerken zouden onze gebouwen misbruiken, maar van bij de start zijn er afspraken werden dat we nationaal zouden werken en niet regionaal. De bevoegde schepen vindt onze personeelskosten te hoog. Volgens haar zouden we zeven dagen open kunnen zijn met twee personen. Daarbij staat er in de overeenkomst niets over afspraken betreft personeel, deze wordt door het centrum zelf betaald”,  zegt het dierenopvangcentrum in een reactie op sociale media.

Het centrum heeft de burgemeester en schepen uitgenodigd om een halve dag mee te lopen om de werking uit te leggen. “We hebben jammer genoeg geen blijk van interesse mogen ontvangen, maar we doen alles verkeerd volgens de burgemeester en schepenen. Het zwerfkattenbeleid doen wij verkeerd, de gevonden dieren doen wij verkeerd, enzovoort. Andere gemeenten zijn nochtans zeer tevreden over ons. We moeten ons de mond snoeren en laat dat niet onze beste eigenschap zijn", besluit het centrum.