Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zes woonzorgcentra in Halle-Vilvoorde krijgen testkits

Zes woonzorgcentra in Halle-Vilvoorde krijgen testkits

De Vlaamse overheid heeft 85 woonzorgcentra geselecteerd om 11.000 testkits te verspreiden. Op die manier wil het de verspreiding van het coronavirus in de woonzorgcentra indammen. In onze regio wordt in één woonzorgcentrum alleen de bewoners getest, in vijf woonzorgcentra de bewoners en het personeel.

De Vlaamse overheid heeft 55 woonzorgcentra geselecteerd waar er effectief een uitbraak van het coronavirus aan de gang is. 30 anderen worden willekeurig aangeduid. In onze regio krijgt Rusthuis Strijland in Gooik testkits om de bewoners te testen. In vijf woonzorgcentra worden de bewoners en het personeel getest. Het gaat om Breugheldal in Dilbeek, Atrium in Kraainem, Filfurdo in Vilvoorde, Moutershof in Meise en Akapella in Kapelle-op-den-Bos.

Het laatste woonzorgcentrum is één van de zwaarst getroffen in de regio. Er vielen al acht overlijdens te betreuren en 23 personeelsleden vielen al uit. Het Rode Kruis springt er intussen bij. Opvallend is dat een ander zwaar getroffen woonzorgcentrum, Den Bogaet in Humbeek, bij Grimbergen, geen testkits krijgt. De voorbije weken stierven er al vijf bewoners aan de gevolgen van het coronavirus. Nog eens 30 bewoners vertonen symptomen. 

In De Groene Linde in Sint-Genesius-Rode en Floordam in Melsbroek vielen respectievelijk vier en twee overlijdens te betreuren en raakten meerdere bewoners besmet. Ook zij krijgen geen testkits. In de zes woonzorgcentra die wel kunnen testen, worden samen 445 bewoners en 261 personeelsleden getest.