halfweg.jpg

HALFWEG maakt de balans op van 3 jaar lokaal bestuur

din 13 okt 2015

Vanaf woensdag pakt RINGtv uit met het nieuwe programma HALFWEG. Daarin wordt de balans opgemaakt van 3 jaar lokaal bestuur in een aantal gemeenten in onze regio. RINGtv.be blikt al even vooruit met programmamaakster Klaartje Van Rompaey 

-Wat is de opzet van dit nieuwe programma?

De bedoeling van HALFWEG is om eens stil te staan bij de politieke situatie van verschillende gemeenten in ons zendgebied. Waarom nu? Wel, we zijn precies drie jaar na de gemeenteraadsverkiezingen en drie jaar voor de volgende, halfweg de bestuursperiode dus. Ik zoek in acht geselecteerde gemeenten uit wat er de voorbije drie jaar veranderd is, welke verkiezingsbeloftes al dan niet verwezenlijkt zijn en hoe de sfeer binnen de huidige bestuursploeg is. 

-In welke gemeenten wordt de politiek onder de loep genomen?

Ons zendgebied telt 35 gemeenten, waaruit ik er acht geselecteerd heb: Halle, Dilbeek, Zaventem, Wemmel, Ternat, Pepingen, Lennik en Londerzeel. Die zijn uiteraard niet lukraak gekozen. In Zaventem en Wemmel heeft de coalitievorming bijvoorbeeld maanden aangesleept, in Halle en Dilbeek belandde de grootste partij tegen alle verwachtingen in op de oppositiebanken, in Ternat en Pepingen had de kleinste partij de sleutel in handen en in Lennik en Londerzeel stond het drie jaar geleden al in de sterren geschreven dat de meerderheid zich zou moeten wapenen tegen een sterke en mondige oppositie.

-Tot welke opmerkelijke vaststellingen ben je gekomen bij het maken van deze reeks ?

De opnames zijn nog volop bezig, dus conclusies zijn misschien voorbarig. Maar het valt me op hoe moeilijk het voor sommige politici is om de macht te moeten afstaan en niet (meer) mee aan de touwtjes te kunnen trekken. Stefaan Platteau bijvoorbeeld, 21 jaar lang burgemeester van Dilbeek, heeft het er nog altijd moeilijk mee dat hij naar de oppositiebanken is verwezen terwijl hij wel de meeste voorkeursstemmen had. Hij heeft naar eigen zeggen moeten afkicken van het burgemeesterschap, hij was eraan verslaafd. Een andere vaststelling is dat ik op de meeste plaatsen hoor dat de grootste veranderingen en verwezenlijkingen pas zichtbaar zullen worden in de komende drie jaar. We zullen het checken, dat kan ik de kijker nu al meegeven.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"36730","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"370","width":"610"}}]]

Uitzendschema (als alles volgens plan verloopt):

14/10: Halle en Dilbeek

21/10: Zaventem en Wemmel

28/10: Ternat en Pepingen

4/11: Lennik en Londerzeel