offerfeest2.jpg

Van 15 naar 3 tijdelijke slachtvloeren in Vlaams-Brabant

8 jaar geleden

Het ziet er naar uit dat veel moslims donderdag geen schaap zullen slachten voor het Offerfeest. In de slachthuizen waar onverdoofd slachten nog is toegestaan, zijn er voorlopig weinig inschrijvingen. De beslissing van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft ook een impact op het aantal tijdelijke slachtvloeren. Die lopen in Vlaams-Brabant zelfs terug van 15 naar amper 3.

Donderdag viert de moslimgemeenschap het Offerfeest. Vorig jaar werden er in onze provincie naar aanleiding van dit feest nog 9.000 schapen geslacht. Maar dat zullen er dit jaar een pak minder zijn na het verbod van bevoegd minister Weyts op het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren.

Opvallend is dat ook in de erkende slachthuizen, zoals in Anderlecht, beduidend minder inschrijvingen zijn. Wellicht is dit het gevolg van de oproep van de Unie van Brusselse Moskeeën om geen schaap te laten slachten voor het Offerfeest uit solidariteit met de situatie in Vlaanderen. Eerder had ook al de Raad der Theologen beslist dat een schaap slachten dit jaar echt niet moet. Volgens de moslims willen ze op die manier ook chaos vermijden. “Ik offer niet”, zegt Mimoun Aquichouh, de voorzitter van de moskee in Vilvoorde. “Anders ontstaat chaos. En dat willen we niet. Dan krijgen we toestanden zoals in de jaren tachtig. Dat geeft de moslims een slechte naam. Dat is niet goed voor België, maar ook niet voor onze gemeenschap”, aldus Aquichouh. (Bekijk ook de reportage: 'Vilvoordse moslimgemeenschap reageert ontgoocheld op verbod onverdoofd slachten')

De beslissing heeft ook een impact op de tijdelijke slachtvloeren. Vorig jaar waren er in onze provincie nog 15 tijdelijke slachtvloeren. Dat was onder meer het geval in Asse, Londerzeel, Wolvertem, Vilvoorde, Roosdaal, Liedekerke en Vlezenbeek. Dit jaar zullen er nog slechts 3 tijdelijke slachtvloeren ingericht worden in onze provincie. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) heeft opgevraagd. Daaruit blijkt dat er enkel nog in Wolvertem, Londerzeel en Werchter een tijdelijk slachtvloer zal ingericht worden. Maar daar kan dus enkel verdoofd geslacht worden.