thumbnail_image0.jpg

Medewerkers De Lijn staken tegen agressie op het net

vrij 24 maa 2023

Vandaag staken de medewerkers van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn in onze regio en in de zone Leuven-Mechelen. Ze protesteren tegen de agressie waarmee ze te maken krijgen. Daardoor is er hinder bij de busdienstverlening. De Lijn heeft een aangepaste dienstregeling op haar website.

 

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van De Lijn voert vandaag geen nationale actie, maar organiseert regionaal stakingen. Zo werd er gisteren in Limburg gestaakt na een agressiegeval tegen een chauffeur eergisteren. Maar ook in de Vlaamse Rand, Brussel en de regio Leuven-Mechelen hebben chauffeurs en controleurs van De Lijn te maken met gewelddadige incidenten met klanten.

De vakbonden zijn het moe en vragen maatregelen aan de directie van De Lijn. Zo willen ze dat chauffeurs in een afgeschermde bestuurscabine kunnen rijden. De bonden vragen daar al jaren om, maar de belofte daar werk van te maken, wordt telkens uitgesteld. Ook willen de medewerkers van De Lijn dat er extra controleurs bijkomen, dat die beter uitgerust hun werk kunnen doen en dat slachtoffers van agressie beter omkaderd worden.

De staking begon vanmorgen vroeg en duurt de hele dag. Volgens de bonden is de stakingsbereidwilligheid groot. Ook sommige Lijnwinkels nemen deel. De aangepaste dienstregeling van De Lijn vind je hier.