De kerktoren van Gooik, binnenkort Pajottegem

29 straten in Pajottegem krijgen nieuwe naam

vrij 1 maa

Als Galmaarden, Gooik en Herne volgend jaar fusioneren tot Pajottegem, zullen 29 straten een nieuwe naam moeten krijgen. Het gaat om namen die dubbel voorkomen of die sterk op elkaar lijken. “Inwoners van de betrokken straten worden grondig geïnformeerd en begeleid én krijgen ook inspraak bij de keuze van de nieuwe straatnaam”, klinkt het bij de drie gemeenten.

Galmaarden, Gooik en Herne kiezen ervoor om enkel de straatnamen te wijzigen waar het strikt noodzakelijk en verplicht is. Zo kan verwarring bij onder meer de hulpdiensten en postbedeling vermeden worden. “Er wordt onder meer gekeken naar het aantal woningen, aantal inwoners en het aantal ondernemingen om te beslissen welke straat van naam moet veranderen. Zo wordt de impact zo klein mogelijk gehouden”, klinkt het.

Bij het proces zullen ook heemkundigen en de inwoners zelf betrokken worden. Zij krijgen de kans om mee te denken over een nieuw naam. “De administratieve last wordt tot een minimum beperkt. Bij heel wat instanties zal de adreswijziging automatisch gebeuren. Het gaat dan over de adreswijziging bij het onder meer het kadaster, rijksregister en sociale zekerheid. Identiteitskaarten kunnen ook kosteloos aangepast worden”, aldus de Pajotse gemeenten.

Voor heel wat andere zaken blijven het wel de inwoners die initiatief zullen moeten nemen. “Zij zullen bijvoorbeeld hun werkgever, school of sportclub op de hoogte moeten brengen. Ondernemers die hun gegevens moeten aanpassen op facturen, promotiemateriaal en dergelijke, krijgen een compensatie van 200 euro als ze hun kosten kunnen voorleggen.”

“Er wordt onder meer gekeken naar het aantal woningen, aantal inwoners en het aantal ondernemingen om te beslissen welke straat van naam moet veranderen. Zo wordt de impact zo klein mogelijk gehouden.”

- Galmaarden, Gooik en Herne

In Galmaarden moeten de Bosstraat, Brusselstraat, Haagstraat, Kapellestraat, Kloosterstraat, Lindestraat, Ninoofsesteenweg, Processiestraat, Regnierketse en Vollezelestraat een nieuwe naam krijgen. In Gooik moeten de Bergstraat, Groenstraat, Heerbaan, Kasteelstraat, Lindestraat, Molenstraat en Stationsstraat een nieuwe naam krijgen. Voor Herne gaat het over de Daelstraat, Edingsesteenweg, Geraardsbergsestraat, Groenstraat, Kerkstraat, Kramerijkstraat, Molenstraat, Nieuwstraat, Ninoofsesteenweg, Processiestraat, Stationsstraat en Steenberg.

De Pausleenstraat blijft zowel in Galmaarden als Herne bestaan, maar krijgt een administratieve aanpassing van de straatcode. Tot slot is er in de 3 gemeenten een hernummering nodig voor de Langestraat en in Herne voor de Kramerijkstraat. In totaal zullen zo 31 straten betrokken zijn in dit traject.