dovenvlag_hoeilaart.jpg

Hoeilaart hijst als eerste Vlaamse gemeente de Dovenvlag en organiseert cursus Vlaamse Gebarentaal

woe 20 sep

In Hoeilaart is vandaag voor het eerst in Vlaanderen de Dovenvlag gehesen. Dat gebeurde in het kader van de Internationale Week van de Doven eind deze maand en de Internationale Dag van Gebarentalen op 23 september. “Met het hijsen van de vlag vragen we aandacht voor de cultuur en rechten van dove mensen,” zegt gemeenteraadslid Timothy Rowies (PRO Hoeilaart) die zelf gehoorproblemen heeft.

 

Met Timothy Rowies is Hoeilaart momenteel de enige Vlaamse gemeente met een dove vertegenwoordiger in de gemeenteraad. “Met het hijsen van de vlag tonen we als gemeente onze solidariteit en verbondenheid met de dovengemeenschap en alle gebarentaligen,” klinkt het.

In het najaar organiseert Hoeilaart ook een cursus Vlaamse Gebarentaal. “Want een symbolische actie zoals het hijsen van de vlag moet ook gevolgd worden door een concrete actie,” vindt schepen van Inclusie en Gelijke Kansen Joy Sergeys (Team 1560). “De cursussen zijn belangrijk zodat meer mensen betekenisvolle gesprekken kunnen aangaan met mensen die doof zijn. Ik denk dan vooral aan leerkrachten en zorgberoepen, maar liefst nemen zoveel mogelijk Hoeilanders deel aan de cursus.”

Al sinds mei is Hoeilaart op zoek naar partners om een cursus Vlaamse Gebarentaal in te richten, maar door het grote tekort aan lesgevers en tolken lukte dat nog niet. Daarom stelt Timothy Rowies zich. Nu zelf kandidaat als lesgever. “Hierdoor kunnen de lessen eindelijk gepland worden. Ik ben verheugd dat dit mooie project tot stand komt dankzij een goeie samenwerking tussen onze coalitiepartners,” besluit Sergeys.