Iftar bij familie Rajput Bhatti in Asse: "Ingetogen leven en liefde delen met elkaar"

din 11 maa

Tot en met 30 maart loopt de Ramadan, de negende en heiligste maand voor moslims. Tijdens die maand vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Eens de zon ondergaat, verbreken ze het vasten met de Iftar, een feestelijke maaltijd die met met familie en vrienden wordt gevierd. De familie Rajput Bhatti uit Asse doet mee aan deze bijzondere periode en nodigde ons uit voor zo'n Iftar.

Iets na zes uur 's avonds ten huize Rajput Bhatti in Asse. Het is bijna tijd voor het verbreken van de vasten met de Iftar. De zon gaat vandaag om 18u39 onder en dan mag er tijdens de Ramadan opnieuw gegeten worden. “De bedoeling van ramadan is dat we vroomheid bereiken”, zegt Ata ul manan Rajput Bhatti. “Het idee erachten is dat we spirituele verhoging bereiken door van ’s morgens tot ’s avonds niet te drinken of te eten, onze lusten bedwingen en niet te luid zijn.”

Het verbreken van de vasten met de Iftar is een feestelijk moment. Want de ramadan is bij uitstek een periode die gedeeld wordt met vrienden en familie. “Het aspect van familie is een heel belangrijk onderdeel”, zegt Ata ul manan. “Als we samenkomen gaat het om het delen van liefde voor de familieleden. We eten eerst dadels en drinken wat water, daarna bidden we en schuiven vervolgens aan tafel zoals alle andere mensen dat doen.”

“Ramadan draait om ingetogenheid en liefde tonen voor elkaar. Door niet te eten en te drinken leven we ons ook in in het leven van de minderbedeelden in de samenleving.”

- Ata ul manan Rajput Bhatti

De ramadan is voor moslims een periode van bezinning en draait dan ook rond veel meer dan niet eten en drinken overdag. “We proberen goede daden te verrichten en medeleven te tonen. Door niet te eten en te drinken leven we ons ook in in het leven van de minderbedeelden in de samenleving. We doen ook veel activiteiten in de moskee en doen ook een iftar voor andere mensen. We blijven heel actief onze liefde met elkaar delen. Daar draait de ramadan eigenlijk om”, besluit Ata ul manan.