kampeerders.jpg

Illegale kampeerders veroorzaken onrust in Strombeek-Bever

vrij 25 sep 2015

In Strombeek-Bever veroorzaken enkele illegale kampeerders onrust bij de buurtbewoners. De daklozen verblijven in de buurt van de Luitberg op een stuk grond van de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia. De kampeerders waren Brussel ontvlucht omdat ze zich daar niet langer veilig voelden. Maar door hun komst hebben nu ook de buurtbewoners last van een onveiligheidsgevoel. 

“Twee maanden geleden hebben ze hier verschillende tenten rechtgetrokken. In het begin hadden we daar niet zoveel last van. Maar nu het koud is beginnen ze ’s nachts zwaar te hoesten en maken ze soms ruzie. Ik denk niet dat die mensen ons kwaad willen doen. Maar toch hebben we een onveiligheidsgevoel. Daarom hebben we een groot hek geplaatst”, vertelt buurtbewoner Hedwig Curias.  

Providentia heeft al verschillende stappen ondernomen om de kampeerders van het terrein te krijgen. Maar zonder resultaat. Ook de politie kan niet ingrijpen omdat de daklozen zich op privéterrein bevinden.

De 3 daklozen zijn Belgen die aan lager wal zijn geraakt. Onze journaliste had geen onveiligheidsgevoel en sprak hen aan. “Ik heb een ongeval gehad waarbij ik zwaar verbrand ben geraakt. Daardoor ben ik alles kwijtgespeeld. Ook mijn werk want daarvoor moet je een vast adres hebben”, vertelt ons één van de mannen. Een tijdlang verbleef hij in Brussel op straat maar daar voelde hij zich naar eigen zeggen onveilig. Daarom is hij uitgeweken naar Strombeek. Ook Claudia, de enige vrouw in het gezelschap, heeft geen onderkomen. “Dat is financieel niet haalbaar. Voor een doorsnee verblijf betaal je algauw 700 of 800 euro. Dat kan ik niet betalen”, aldus Claudia. Hoe het verder moet met deze 3 daklozen is niet duidelijk.