nieuwe digitale rattenvallen in Meise

Meise zet in op digitale vallen om ratten te vangen: “Efficiënter en diervriendelijker”

woe 20 maa

De gemeente Meise gebruikt voortaan ook digitale vallen om rattenplagen te bestrijden. De innovatieve apparaten, bedienbaar op afstand, moeten zorgen voor een efficiëntere en diervriendelijkere aanpak van het probleem. “Als deze aanpak succesvol blijkt, willen we volledig overschakelen op digitale rattenvallen”, klinkt het.

Tot voor kort vertrouwde Meise op het gebruik van rattengif, een methode die wel tal van nadelen met zich meebrengt. Niet alleen is rattengif vaak niet doeltreffend en arbeidsintensief, het vormt ook een ernstig risico voor het dierenwelzijn. "Ratten die in aanraking komen met rattengif ondergaan vaak een langdurige en pijnlijke dood, wat niet alleen wreed is maar ook andere dieren in gevaar brengt”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande.

Daarom doet Meise voortaan ook beroep op digitale rattenvallen. “Die geavanceerde apparaten kunnen op afstand worden bediend, waardoor frequente controle overbodig wordt. Dankzij geïntegreerde sensoren kunnen de vallen nauwkeurig detecteren wanneer en hoeveel ratten er passeren, waardoor ze op het juiste moment geactiveerd worden”, zegt schepen Jonathan De Valck. “Door het gebruik van geurloze vloeistof worden ratten snel en pijnloos gedood, terwijl andere ratten niet worden gealarmeerd, waardoor de efficiëntie van de val behouden blijft."