Moslims maken zich op voor het Suikerfeest

Moslims maken zich op voor Suikerfeest: “Samen vieren en lekker eten”

din 9 apr

Vanaf vanavond vindt het Suikerfeest plaats, het moment waarmee moslims de vastenmaand afsluiten. Een periode ook waarin Turkse en Marokkaanse bakkers overuren draaien, want de feestelijkheden gaan gepaard met heel veel lekkers. Dat weten ze ook bij bakkerij Yasmina in Vilvoorde.

Bij bakkerij Yasmina in Vilvoorde zijn het drukke uren. Bakkerszoon Bilal Abjayyou bereidt zich volop voor op het Suikerfeest. “Een hele maand hebben we moeten letten op het eten en eigenlijk gaan leven zoals mensen in armoede en daar stil bij staan tijdens de Ramadan, maar bij het Suikerfeest komen er heel wat zoetigheden op tafel. Dat is ons moment om samen het einde van de vastenperiode te vieren.”

Die zoetigheden worden de dag zelf bereid en dat vergt de nodige inspanning. Zo is er een traditioneel zoet honingkoekje dat bestaat uit verschillende reepjes deeg. “Bij de Marokkanen is de chebakia het bekendst. Je zal het dezer dagen op bijna elke Marokkaanse eettafel vinden. Tijdens het verbreken van het vasten wordt het koekje naast de bekende Harira als bijgerecht opgediend. De bakwijze is niet zo eenvoudig. Het is heel lekker, maar allemaal erg zoet. Soms kan het geen kwaad om een beetje te snoepen”, besluit Bilal.