MS Center ruilt Melsbroek voor Mechelen: jarenlange procedures tegen nieuwbouw wegen te zwaar

vrij 5 jul

De knoop is doorgehakt. Het Nationaal MS Centrum (NMSC) blijft niet langer Melsbroek en verhuist naar Mechelen, waar het een nieuw ziekenhuis met een honderdtal bedden bouwt. De jarenlange procedureslagen tegen de nieuwbouwplannen in Melsbroek zijn hen te veel geworden. "We hebben beslist om niet langer te wachten."

Al dertien jaar lang probeert het NMSC een nieuw ziekenhuis te bouwen op de zorgsite in Melsbroek, maar het lokaal actiecomité Red Melsbroek houdt die plannen tegen. Positieve omgevingsvergunningen werden steeds door de raad voor vergunningsbetwistingen vernietigd. "Ook nu was er weer een procedure tot schorsing en vernietiging," zegt algemeen directeur Eric Vanderheyden. "Maar nu hebben we beslist om dit niet meer af te wachten en een alternatieve locatie te zoeken die beter geschikt is voor de benodigde infrastructuur."

Verouderd

De huidige gebouwen zijn verouderd en amper nog geschikt. Er moest dus een snelle oplossing komen om de zorg voor de MS-patiënten te waarborgen. "We hebben nieuwe faciliteiten nodig om beter te kunnen inspelen op de uitdagingen voor kwalitatieve en betaalbare dienstverlening. Daarom hebben we een sterke partner gezocht in de zorgsector."

Emmaüs

Die vinden ze nu bij zorggroep Emmaüs. Het NMSC zou worden geïntegreerd. "Emmaüs kan het NMSC een ontwikkelingsplan bieden voor de nieuwbouw in de nabijheid van het AZ Sint-Maarten in Mechelen," zegt Jan Claesen, gedelegeerd bestuurder van Emmaüs. "Dit biedt mogelijkheden voor synergie, zowel op het gebied van zorg als niet-zorg gerelateerde diensten." Over een vijftal jaar zouden de werken moeten starten, eerst nog een plan opmaken en goedkeuring krijgen van de stad," vult Vanderheyden aan.

Dit is niet goed, zeker voor de toekomst van het dorp.

- Kurt Ryon - Burgemeester Steenokkerzeel

Burgemeester Kurt Ryon reageert verbouwereerd: "Dit is niet goed, zeker niet voor de toekomst van ons dorp. Ik denk dat we nu konden samenleven met de MS-kliniek, dat iedereen daar vrede mee kon nemen. Ik begrijp nu ook dat ze na al die jaren een beslissing moesten nemen. Maar aangezien ze de nieuwbouw in Mechelen gaan zetten, zullen ze zo veel mogelijk geld uit de huidige site willen halen en daar gaan ontwikkelaars op afkomen. Dat gaat niet goed zijn. Ik heb het al gezegd: ons dorp zit vol. Er is geen marge meer."

Actiecomité reageert: "waarom wijst iedereen naar ons?"

“Wij zijn niet de schuldigen van die verhuis”, zegt Ann Goovaerts van het actiecomité Red Melsbroek. “Het is het gemeentebestuur dat schuldig is in eerste instantie, want zij hebben een niet-legale vergunning afgegeven. De provincie heeft hen daar altijd in gesteund, ondanks het feit dat wij elke keer van de raad voor vergunningsbetwistingen gelijk hebben gekregen. Iedereen wijst altijd naar ons, maar wij zijn niet de schuldigen in dit verhaal.” Volgens Goovaerts hebben noch de gemeente, noch de provincie, noch het NMSC ooit moeite gedaan om de vergunningsaanvragen aan te passen. “Er is geen punt of geen komma veranderd in die aanvraag. Dus ja, dan is het niet meer dan normaal dat de raad voor vergunningsbetwistingen bij hun standpunt blijft.”