veiligheidsdorp_carnaval_halle.jpg

Resem veiligheidsmaatregelen om van Carnaval Halle een feest te maken

vrij 17 maa 2023

Carnaval Halle staat voor de deur. Van 18 tot en met 20 maart staat de Mariastad in het teken van feestgedruis. Om alles in veilige banen te leiden, heeft de stad Halle een strak veiligheidsplan en staan de hulpdiensten paraat.

 

Carnaval Halle kent elk jaar een grote publieksopkomst. Daarom neemt de stad maatregelen. Zo zijn een aantal zaken verboden op het parcours van het Carnaval. Glazen flessen en sterke drank mag je niet bij hebben op straat. “Enkel wie ouder is dan 18 jaar mag sterke drank consumeren en dat enkel in een horecazaak,” klinkt het bij de stad. “De politie voert dit jaar trouwens extra controles uit op het gebruik van sterke drank op het openbaar domein.”

Ook maskers die het gezicht volledig bedekken zijn uit den boze, net zoals zogenaamde waarheidsgetrouwe uniformen van veiligheidsdiensten zoals de brandweer of het Rode Kruis. “Dit om verwarring en misbruik te voorkomen.” Mobiele constructies zoals winkelkarren mogen ook niet mee op het parcours, omdat ze een vlotte doorgang van de hulpdiensten zouden kunnen belemmeren.

Veiligheidsdorp

Tijdens Carnaval Halle is het veiligheidsdorp dag en nacht open. Dat is een belangrijke locatie voor hulpverleners. De politie, brandweer, Rode Kruis en mensen van het AZ Sint-Maria volgen er samen met organisator Halattraction en de stad Halle het evenement op de voet. De eerstehulppost van het Rode Kruis in de gebouwen van het Heilig Hart & Colleg (kruispunt Vuurkruisenstraat/Handbooghof) is ook 24 op 24 geopend.

Er zijn ook feestbussen voorzien die de carnavalisten veilig thuisbrengen. De nachtbussen bedienen het Pajottenland en de Zennevallei en vertrekken aan het station van Halle, met uitzondering van lijn 44 die als opstapplaats de Ninoofsepoort heeft.