Kasteel De Mot Ternat

Ternat zet in op herbestemming kasteel De Mot en ziet af van aankoop kasteel Kruikenburg

woe 13 maa

De gemeente Ternat ziet af van de aankoop van kasteel Kruikenburg, maar houdt wel kasteel De Mot in eigen beheer. Dat besliste het college van burgemeester en schepenen na een uitvoerige studie. De Mot wordt polyvalent ingericht als ceremoniekasteel. Kasteel Kruikenburg blijft in handen van de Broeders van de Christelijke Scholen. Het gemeentebestuur kon niet tot een overeenkomst komen met Scholengroep Ternat-Dilbeek die nu al één vleugel van het kasteel gebruikt als klaslokalen.

Beide kastelen bevinden zich in het centrum van Ternat. Kasteel Kruikenburg ligt in het Park Kruikenberg, een Kleine groene long. Het kasteel is in handen van de Broeders van de Christelijke scholen, die in één vleugel gebruiken als woongelegenheid. De andere vleugel wordt gebruikt door het Sint-Jozefinstituut de Brug als klaslokalen, omdat hun schoolgebouwen te klein zijn. Ook Heemkring Sint-Gertrudis en visclub Kruikenburg gebruiken de infrastructuur. Ternat overwoog het kasteel te kopen en een overbrugging van 15 jaar voor te school te voorzien, om daarna het volledige kasteel een nieuwe functie te kunnen geven. Maar die onderhandelingen liepen spaak en een half kasteel kopen is geen goed idee.

Ook Kasteel De Mot bevindt zich in het centrum van Ternat. De site wordt gekenmerkt door publieksfuncties. Het nieuwe gemeentehuis ligt op de site en is ruimtelijk nauw verbonden met het kasteel. De Mot blijft in het bezit van de gemeente en wordt herbestemd tot ceremoniekasteel. Voor de fietsbib die er nu huist, word teen oplossing gezocht. Er komen geen commerciële activiteiten. De Mot wordt nog dit jaar in de steigers gezet voor herstellingswerkzaamheden.

Kasteel Kruikenburg Ternat