foto_2_verboden_sporen_over_te_steken.jpg

Tien overwegen in Vlaams-Brabant krijgen 'struikelmatten 2.0'

zat 19 sep 2015

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel gaat de komende jaren een nieuwe generatie struikelmatten plaatsen op overwegen waar er vaak aan spoorlopen gedaan wordt. In onze provincie heeft Infrabel tien plaatsen geselecteerd.  

Levensgevaarlijk fenomeen

Spoorlopen is levensgevaarlijk en bij wet verboden, maar toch komt het nog te vaak voor. Sterker nog, het probleem neemt zelfs toe, alle sensibiliseringscampagnes ten spijt. Daarom schakelt Infrabel nog een versnelling hoger en zet de infrastructuurbeheerder nu een nieuwe generatie struikelmatten in op plaatsen waar vaak spoorlopers gesignaleerd worden.

De eerste 'struikelmatten versie 2.0' werden vamorgen geplaatst aan het station van Viane-Moerbeke in Geraardsbergen. De volgende jaren volgen nog ongeveer 70 andere hotspots in België, waaronder tien in Vlaams-Brabant.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"35621","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"351","width":"610"}}]]

Spoorlopen ontmoedigen

De nieuwe struikelmatten zijn nog moeilijker om over te wandelen en ze moeten het spoorlopen nog meer ontmoedigen. De matten zijn gemaakt van 100% gerecycleerd materiaal met daarop harde, rubberen kegels. Die kegels hebben een verschillende grootte en ze staan ook op willekeurige afstanden van elkaar waardoor het nog moeilijker wordt om er over te lopen.