Sociaal overlegt levert niets op, Delhaize vraagt bemiddelaar

din 28 maa 2023

Het sociaal overleg bij warenhuisketen Delhaize heeft voor de derde week op rij niets opgeleverd. Het water tussen de directie van vakbonden blijft diep. De warenhuisketen vraagt daarom de aanstelling van een bemiddelaar. “Op die manier willen we het sociaal overleg alle kansen geven, in het belang van de werknemers”, klinkt het.

De directie van de supermarktketen houdt vast aan het plan om 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. Het derde en voorlopig laatste geplande overleg met de vakbonden leverde niets op. “De sociale partners hebben deze momenten van dialoog echter telkens na korte tijd verlaten, ondanks een agenda waarin we telkens opnieuw de mogelijkheid hebben voorzien om bijkomende vragen te stellen en suggesties te doen met betrekking tot het voorliggende plan. Alle tot nu toe gestelde vragen zijn steeds beantwoord geweest”, laat Delhaize weten.

De warenhuisketen zegt begrip te tonen voor de emoties en vragen van de werknemers. Om het sociaal overleg alle kansen te geven, heeft Delhaize aan minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne om de aanstelling van een sociaal bemiddelaar gevraagd. “Dit moet toestaan om alle bijkomende informatie over het toekomstplan te verstrekken, alle verdere vragen van onze sociale partners en onze medewerkers te beantwoorden en de gesprekken over de begeleidende maatregelen van dit plan aan te gaan”, aldus de warenhuisketen.

Ook de socialistische vakbond vraagt zo’n bemiddelaar, maar de andere vakbonden zijn kritisch. “Voor de directie staat niets ter discussie. Er is geen ruimte om te onderhandelen. Ze hebben laten weten dat ze binnen een maand de gewone ondernemingsraden hernemen en het plan gewoon zullen uitvoeren”, klinkt het bij de liberale vakbond.