Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ben Hermans wint 55ste Brabantse Pijl

Ben Hermans wint 55ste Brabantse Pijl

Ben Hermans heeft de 55ste editie Brabantse Pijl gewonnen. Hij volgt daarmee zijn ploegmaat Philippe Gilbert op, die derde werd.
 
 
Koersdirecteur Pascal Demol voorspelde dat de Brabantse Pijl een open koers zou worden met veel aanvallen. Maar door het hoge tempo van het peloton duurt het ongeveer 95 kilometer voor de eerste echte ontsnapping plaatsvindt  Drie renners: De Gendt, Kirsch en Delaplace, rijden weg van het peloton. Ze rijden Overijse binnen met nog ruim 2 minuten voorsprong. 
 
In het peloton verzet vooral de ploeg van Matthews bergen werk. De Australische renner van Orica moest vorig jaar in de eindsprint de duimen leggen voor Gilbert en wou ditmaal een plaatsje hoger eindigen.
 
Nadat Kirsch al op 70 km van de streep gelost is, worden ook De Gendt en Delaplace op 30 kilometer bijgehaald. Nu barst het los. Een groep van vijf renners ontsnapt, uiteindelijk rijden enkel Hermans en Tanner door. Leukemans probeert het gat te dichten, maar dat lukt niet meteen.
 
Op enkele kilometers voor de streep laat Gilber zich eindelijk zien. Hij haalt Tanner bij, maar Hermans houdt vol. Op de eindbeklimming van de Schavei heeft Hermans maar luttele seconden voorsprong op het peloton, maar dat blijkt genoeg. In zijn kielzog wint Matthews de sprint van Gilbert om de tweede plaats. 

Onze reporter vatte tijdens de Brabantse Pijl post ter hoogte van de Schavei in Overijse. herbekijk hier zijn sfeerverslag: