gevechtsport_contactloos.jpg

Gevechtsport beoefenen zonder fysiek contact: 'geen maanden volhouden'

zon 25 okt 2020

Coronaproof een gevechtsport beoefenen. Het is een uitdaging die ze in de Oosterse Krijgskunstschool van Dworp bij Beersel zijn aangegaan. Want gevechtsporten zijn bij uitstek contactsporten, wat nu niet mag door de coronamaatregelen. 

De karatekas van de Oosterse Krijgskunstschool mogen nog altijd de tatami betreden voor een training. Kort na de heropstart in juni besloot de club om leden ouder dan 12 jaar enkel één op één te laten trainen, mét mondmasker. Bovendien verlopen de trainingen contactloos, niet evident bij gevechtsporten. “Bij karate valt dat goed mee, maar bij judo en ju-jitse is dat moeilijker, “legt hoofdtrainer Bart Van Hoef uit. “Dus hebben we een programma uitgewerkt waarbij contactloos getraind kan worden voor spiegels en er aan schaduwtechnieken gewerkt kan worden.” De club besteedt nu ook meer aandacht aan thema’s als gezonde voeding, meditatie en de geschiedenis van de sport.

"We moeten ons ervan bewust zijn dat judo en ju-jitsu echt wel contactsporten zijn en dat we dit geen maanden kunnen volhouden," aldus Van Hoef. "Een judoka wil iemand op de grond werpen en een ju-jitsuka wil zich kunnen verdedigen tegen een persoon. Dit zijn dus tijdelijke mogelijkheden."