Stad Halle: “Opvallend minder afval tijdens carnaval”

woe 29 maa 2023

Tijdens carnaval serveerden meer dan 30 horecazaken hun dranken in herbruikbare bekers. Volgens de stad Halle en organisatie Halattraction heeft dat een positieve invloed op het afval dat achtergelaten wordt op de feestpleinen. Ook het rookverbod en verbod op de verkoop van sterke drank werd goed nageleefd. "De resultaten zijn schitterend", zegt een tevreden burgemeester Marc Snoeck.

De herbruikbare bekers die carnaval Halle sinds vorig jaar gebruikt, verkleinen volgens de stad Halle duidelijk de afvalberg. “Door de bekers is er tot 80 procent minder zichtbaar afval. Dat zet feestvierders aan om de pleinen proper achter te laten”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Met 3 procent ontbrekende bekers op een totaal van bijna 170.000 gebruikte exemplaren behaalt Halle trouwens een mooi resultaat. Haviland controleerde drie dagen lang op het gebruik van de bekers. Uit hun verslag blijkt dat zij geen enkele overtreding hebben kunnen vaststellen op het verplicht gebruik van de duurzame bekers.”

Ook het rookverbod in horecazaken en lunaparken werd volgens de stad goed nageleefd, net als de verkoop van sterke dranken. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid controleerde drie dagen lang op het naleven daarvan. “Die resultaten waren ook uitstekend, want er werd geen enkele inbreuk vastgesteld. Volksgezondheid gaf in het verslag aan dat de resultaten voor een groot evenement als carnaval zeer geruststellend zijn. Het toont volgens de dienst aan dat er sterk ingezet werd op preventie”, besluit Snoeck.