biergids_opleiding.jpg

CVO Brussel start met opleiding tot biergids: "Op vraag van lambiekproducenten"

zat 16 dec

Toerisme Vlaams-Brabant en CVO Brussel starten met een opleiding tot biergids. Cursisten leren tijdens de eenjarige opleiding alles over bieren, maar leren ook hun kennis op een enthousiaste manier te brengen. De vraag naar de opleiding komt vanuit de sector zelf. "De lessen vinden plaats in het COOVI in Anderlecht, maar we trekken ook naar verschillende brouwerijen", klinkt het.

“We kregen van een aantal lambiekproducenten de vraag naar meer gidsen. Samen met het CVO Brussel komen we met ons nieuw initiatief tegemoet aan hun vraag. De gidsen worden zo nog betere ambassadeurs van onze lambiekbieren, die wereldwijd alsmaar meer aan populariteit winnen”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.

Vanaf volgens gaat ook het Gidsenplatform Pajottenland & Zennevallei van start. Toerisme Vlaams-Brabant brengt hierbij de gidsen en gidsenverenigingen samen om ontmoeting en kennisuitwisseling te stimuleren. De opleiding biergids start op 19 februari. “Tijdens deze cursus krijgt men op één jaar tijd een vakkundige opleiding tot biergids. Ook lambiek komt aan bod. Zo kan men als biergids er mee voor zorgen dat bezoekers op een aangename en kwaliteitsvolle manier kennis maken met het verhaal achter lambiek”, zegt Katrien Dedobbeleer van CVO Brussel.

Onder meer biersommelier Christophe Van de Vijver wordt één van de docenten. “We gaan leren proeven, tappen en uitschenken, maar duiiken ook in de geschiedenis van onze biercultuur. Maar een gids moet die cultuur ook goed kunnen overbrengen op de toerist. Daarom zullen er ook lessen rond storytelling zijn. En omdat de lambiekproducenten toeristen vanuit de hele wereld over de vloer krijgten, zal er ook aandacht zijn voor meertaligheid”, besluit Van de Vijver.