hallerbos_hyacintenfestival.jpg

Binnenkort opnieuw paars bloementapijt in Hallerbos

zat 1 apr 2023

Een wandeling in het Hallerbos is altijd een aanrader, maar vanaf midden april is dat nog een tikkeltje magischer. Zoals ieder jaar verandert het bos in een paars bloementapijt door de bloei van de wilde hyacint. Het Hallerbos trekt daardoor bezoekers uit de hele wereld. Daarom organiseren de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos ook dit jaar samen het Hyacintenfestival.

In België heeft het Hallerbos de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir maakt dat, met dank aan de sociale media, het bos de laatste jaren enorm populair. Om die natuurpracht in ere te houden, zorgen boswachters en vrijwilligers er voor dat de bezoekers op de paden lopen en honden aan de leiband blijven. Er pendelen gratis shuttlebussen tussen het station en het Hallerbos, maar er zijn ook gratis fietsen beschikbaar. “Het Hyacintenfestival verzoent de stroom van bezoekers met de kwetsbaarheid van de natuur”, zegt Demir.

Gezocht: vrijwilligers

Om alles in goede banen te leiden, kan de stad Halle ieder jaar rekenen op een groep gemotiveerde vrijwilligers. Maar doordat het paarse bloementapijt aan populariteit blijft winnen, kan de organisatie extra vrijwilligershanden goed gebruiken. Vrijwilligers krijgen allerhande taken. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de hyacinten niet vertrappeld of geplukt worden, helpen bezoekers de mooiste plekjes in het bos te vinden en ruimen zwerfvuil op. “Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar brabantsewouden.anb@vlaanderen.be en wij nemen dan met hen contact op”, aldus boswachter Thomas Boonen.