Parket gaat streng optreden tegen taxi’s op luchthaven: “Een duidelijk signaal geven”

woe 29 maa 2023

Bij een grootscheepse controleactie op taxi’s op de luchthaven van Zaventem zijn tientallen inbreuken vastgesteld. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde, dat ook meteen een streng vervolgingsbeleid aankondigt. “We willen een duidelijk signaal geven aan de taxisector en de veiligheid van de passagiers verhogen”, zegt Procureur des Konings Ine Van Wymersch.

Bij de controleactie waren tal van diensten aanwezig, waaronder naast het parket ook de politiezone Zaventem, de luchtvaartpolitie, de Vlaamse Belastingdienst, Douane en nog tal van andere overheidsdiensten. “In totaal werden 57 taxi’s en 10 autobussen gecontroleerd”, laat het parket van Halle-Vilvoorde weten. “Er werden 41 inbreuken vastgesteld door de politie, onder meer om het niet hebben of uithangen van een correcte vergunning, een vervallen keuring en het gebruik van drugs in het verkeer. De sociale inspectiediensten stelden tien inbreuken vast, nog eens vijf voertuigen waren niet in orde met hun verkeersbelasting. De Dienst Vreemdelingenzaken ontdekte twee personen die illegaal in het land verbleven. Ze werden bestuurlijk aangehouden en zullen worden gerepatrieerd.”

De actie toont volgens het parket aan dat een streng opvolgingsbeleid nodig is. “Er wordt heel wat gezondigd tegen heel wat basisvoorwaarden, zoals de vergunning of bestuurderspas. Inbreuken hierop zullen dan ook steeds vervolgd worden voor de bevoegde politierechtbanken. De rechtbank kan tot drie maanden gevangenisstraf en maximum 80.000 euro boete opleggen, daar bovenop kan ook nog de verbeurdverklaring van het voertuig worden uitgesproken, aldus het parket.

De komende maanden gaat het parket sensibiliseren en waarschuwen, maar vanaf 18 juni gaat het parket systematisch over tot inbeslagname van wagens bij bepaalde inbreuken. “Het parket Halle-Vilvoorde wil met deze aanpak een duidelijk signaal geven aan de taxisector en de veiligheid van de passagiers verhogen. Ook willen we de oneerlijke concurrentie en de overlast op de luchthaven tegengaan”, concludeert Ine Van Wymersch, procureur des Koning van het parket Halle-Vilvoorde.

Taxifederatie: 'Meer eerlijke concurrentie is goede zaak'

De taxifederatie GTL zegt dat ze tevreden is met de controleactie en de aanpak van het parket. "Het is goed dat de bedrijven en de chauffeurs de tijd krijgen om zich aan te passen en dat je een vergunning of een wagen niet meteen in beslag neemt", zegt Pierre Steenbergen van GTL. "Dat is te radicaal. Die sensibiliseringsperiode is een goede zaak."