nmbs_vilvoorde.jpg

Vandaag spooracties in Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen

din 20 okt 2015

Nadat gisteren het treinverkeer voornamelijk in het zuiden en noordwesten van het land verstoord werd, concentreren de acties van de socialistische spoorvakbonden zich vandaag in Henegouwen, Waals- en Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. 

De grootste hinder wordt in de Waalse provincies verwacht. Maar het spreekt voor zich dat de acties in het zuiden van het land ook voelbaar zullen zijn in het noorden. Heel wat treinen vertrekken immers in Wallonië en moeten aankomen in Vlaanderen. In de Vlaamse provincies beperken de acties zich tot sensibiliseringsacties en informatievergaderingen voor het personeel.

Ook het internationale treinverkeer zal hinder ondervinden met vooral gevolgen voor de Thalys. De ICE-verbinding Brussel-Keueln-Frankfurt, de Eurostar- en de TGV-treinen zouden ontsnappen aan het stakingsprotest.

De bonden protesteren tegen de strategische visie voor het spoor van bevoegd minister Galant (MR). Ook hekelen ze de moeizame onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord.

Gisteren bleef impact beperkt

Gisteren werd er ook al acties gevoerd in het zuiden en noordwesten van het land. Maar de NMBS relativeert de hinder. Volgens de spoorwegmaatschappij reed ’s morgens ongeveer 95% van de treinen. ’s Middags en ’s avonds was dat ongeveer 75%.

Wie de trein wil nemen kan best vooraf de website van de NMBS raadplegen