ruisbroek_oversteekplaats_f20_sasplein.jpg

Leeuw geeft auto's definitief voorrang op fietsers aan oversteek fietssnelweg F20 en Sasplein

din 26 dec

In Sint-Pieters-Leeuw krijgen fietsers definitief geen voorrang meer op de fietsoversteek aan het kruispunt van de fietssnelweg F20 met het Sasplein. De oversteek werd in juli 2021 geopend, maar na een aantal ongevallen op korte tijd, werd al in oktober 2021 beslist om de voorrang af te schaffen. Het ging toen om een tijdelijke maatregel, maar nu is die definitief. Ondanks een negatief advies van de provincie en van de Fietsersbond.

 

Op een paar maanden tijd gebeurden er in 2021 vier ongevallen aan de fietsoversteek van de fietssnelweg F20 en het Sasplein. Daarom besliste de gemeente toen om de voorrang voor fietsers tijdelijk terug te schroeven. “Maar die beslissing leidde tot minder ongevallen, dus geldt die regeling nu definitief,” aldus schepen van Mobiliteit Olivier Huygens (N-VA). Leeuw stelt de veiligheid van fietsers voorop, klinkt het. “Autobestuurders rijden hier voldoende traag om oogcontact te kunnen maken met de fietsers.”

De lokale Fietsersbond, maar ook de provincie adviseerden om de tijdelijke maatregel terug te schroeven en fietsers opnieuw voorrang te geven. “Maar het blijft nog altijd een beslissing van de gemeente zelf,” aldus gedeputeerde Tom Dehaene (cd&v). “Toch moeten we een alternatief blijven zoeken dat veilig is en fietsers vlot laat doorrijden. De F20 is een populaire fietssnelweg, waarvan we vermoeden dat het aantal fietsers alleen maar zal toenemen.”