nederlands7.jpg

VC Groot Dilbeek organiseert taallessen voor anderstalige spelers

don 8 okt 2015

30% van de jeugdspelers bij voetbalclub Groot-Dilbeek is anderstalig. Daarom organiseert de club nu gratis lessen Nederlands voor de training. 

“Volgens de cijfers is 30% van onze leden anderstalig. De lessen Nederlands zijn belangrijk opdat we een goeie communicatie binnen de club en op het veld kunnen garanderen”, verduidelijkt Dimitri Vellemans van VC Groot-Dilbeek.

Daarnaast moeten de lessen ook leiden tot een betere integratie binnen de club en de gemeente. In de lessen blijft de voetbalsport wel centraal staan. “Zo begin ik mijn les bijvoorbeeld met een interview van Kevin De Bruyne. En dan proberen we rond dat thema een gesprek in het Nederlands te starten. Maar uiteraard leren we ook de specifieke voetbaltermen”, vertelt lesgever Stan Bulté.

De lessen Nederlands bij voetbalclub Groot Dilbeek vinden iedere woensdagnamiddag plaats en zijn gratis. Tot nu toe nemen 15 jeugdspelers er al aan deel.

Ook Vilvoordse en Zaventemse sportclubs investeren in taalondersteuning

Ook voetbalclub KVW Zaventem start binnenkort met lessen Nederlands voor spelers en hun ouders.

Vilvoorde maakt intussen extra middelen vrij voor het taalcoachingsproject van de stad. Dat project bevordert via een taalcoach het gebruik van het Nederlands in de sportclubs. Basketbalclub Bavi en voetbalclubs SCV Vilvoorde en KFC Peutie tekenden begin dit jaar in op dit taalondersteuningsaanbod. Dat project dat gefinancierd werd door de Vlaamse overheid is intussen afgelopen maar Vilvoorde gaat het initiatief nu zelf financieren.