zaventem_maison_communal.jpg

Zaventem stelt voorwaarden aan nieuw hoofdkwartier Belgisch leger in Sint-Stevens-Woluwe

woe 19 aug 2015

Het Belgisch leger wil een nieuw hoofdkwartier bouwen in het kwartier Koningin Elisabeth in Evere en Sint-Stevens-Woluwe. Het ministerie van Defensie nam hiervoor contact op met de gemeente Zaventem. De luchthavengemeente heeft geen bezwaar maar stelt wel enkele voorwaarden. 

Defensie wil de bestaande militaire gebouwen van het kwartier Koningin Elisabeth slopen om er een nieuw en duurzaam hoofdkwartier te bouwen. 1/3 van de huidige oppervlakte blijft voorbehouden voor Defensie. 2/3 van de huidige militaire site ten zuiden van de Boulevard Leopold zou worden verkocht aan de privésector.  

Een deel van het kwartier Koningin Elisabeth ligt op het grondgebied van Sint-Stevens-Woluwe op het einde van de Eversestraat. En dus wordt ook de gemeente Zaventem bij de plannen betrokken.

"De gemeente is alvast geen voorstander om op de vrijgekomen woningen of appartementen toe te staan. Dit zou de verstedelijking van Sint-Stevens-Woluwe in de hand werken”, zegt Eric Van Rompuy, schepen van Ruimtelijke Ordening in Zaventem. “Bedrijven kunnen zich hier wel vestigen op voorwaarde dat de ontsluiting gebeurt langs de A201 in Evere en niet langs de Eversestraat in Sint-Stevens-Woluwe", aldus Van Rompuy.

Ook wil Zaventem dat de toegang tot het nieuwe militaire domein voorzien wordt via Evere. De toegangsweg via Sint-Stevens-Woluwe moet dus voor Zaventem blijvend afgesloten worden voor het doorgaand verkeer.  Dit om te voorkomen dat ook de nieuwe bedrijven na de reconversie van de site gebruik zouden maken van de Eversestraat. “We zijn dus bijzonder waakzaam en willen niet dat deze nieuwe site een de facto uitbreiding wordt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, aldus Van Rompuy.