Tekort aan spoedartsen in Halle-Vilvoorde nagenoeg weggewerkt

don 7 aug 2014

Volgens een recente schatting is er in ons land een tekort van maar liefst 1200 spoedartsen.  Ook in onze regio was er enkele jaren geleden een nijpend tekort op de spoeddiensten.  Maar dat is intussen zo goed als weggewerkt. 

Dat het niet altijd eenvoudig is om de spoed- en MUGdiensten te bemannen, bevestigt ook Dr. Kenneth Coenye, hoofdgeneesheer bij het AZ Jan Portaels in Vilvoorde : “We slagen er nog altijd in om onze uurroosters gevuld te krijgen.  Maar we hebben wel nog altijd vacatures voor 2 spoedartsen. Momenteel vullen we de gaten in met freelancers, dat zijn artsen die in meerdere ziekenhuizen werken, zonder zich te binden aan één of ander ziekenhuis.  Maar het risico bestaat natuurlijk dat ze morgen niet meer komen opdagen”. 

Het probleem stelt zich al een aantal jaren. De afgelopen jaren zijn de reglementering en de kwaliteitsvereisten voor de spoedgevallendienst immers sterk veranderd. Door het tekort, ontstaat er tussen ziekenhuizen vaak een opbod aan vergoedingen die aan de spoedartsen betaald worden. Bovendien maken de hoge werkdruk, het nacht- en weekendwerk en het salaris de job vaak minder aantrekkelijk.

De toestand in onze regio lijkt de afgelopen jaren te verbeteren. In het Sint-Mariaziekenhuis in Halle was het vier jaar geleden nog een nijpend tekort, maar dat is intussen weggewerkt. Ook bij het OLV-ziekenhuis in Asse zijn er geen vacatures meer.