donjon_meise.jpg

Oudste gebouw van Meise wordt dan toch gerestaureerd

don 5 nov 2015
Het oudste gebouw van Meise wordt binnenkort gerestaureerd. Het Hof ter Steene met de bijhorende donjon in Oppem dateert uit de 12de eeuw. De oude hoeve is al tien jaar onderwerp van discussie in de gemeenteraad, omdat die nog steeds niet is gerestaureerd. Maar daar komt dus verandering in.

Zo snel mogelijk restaureren
Het geklasseerde Hof ter Steene in Oppem met de bijhorende donjon verkeert al jaren in slechte staat. Gemeenteraadslid Roel Anciaux wil dat de gemeente nu de eigenaar aanspoort om het gebouw zo snel mogelijk te restaureren. "Het probleem is dat het gebouw al 11 jaar op instorten staat. Men heeft een aantal jaar geleden wel instandhoudingswerken gedaan. Maar de concreet ten gronde oplossen van het dossier gebeurt er niet veel", aldus Anciaux. Volgens Sonja Becq, schepen van Ruimtelijke Ordening, zal de restauratie weldra aanvatten. "Die plannen zijn besproken met de architect, samen met de stedenbouwkundige in de loop van augustus. Ik denk dat die plannen nu gefinaliseerd zijn."
 
Site in verval?
Maar Roel Anciaux vindt dat het allemaal niet snel genoeg gaat, en dat de site in verval raakt. "Er zijn al grote delen weg, het poorthuis bijvoorbeeld", vertelt Anciaux. "Delen van de donjon zijn weg. Hoe langer men wacht, hoe gemakkelijker het wordt voor de eigenaar om het niet meer te hoeven restaureren." Die vrees is onterecht, meent Becq. "Ik denk dat iedereen kan vaststellen dat de donjon is ingepakt. Net zoals de kerk van Meise ingepakt was van binnen en van buiten om die in stand te houden. En te zorgen dat die niet verder verkommert. Dat is hier ook gebeurd."
 
Complexe bouwaanvraag
De eigenaar van het Hof ter Steene laat via z'n architect weten dat de studies veel tijd in beslag namen, maar dat de plannen zo goed als rond zijn. De bouwaanvraag bevat liefst 27 plannen waarin alle delen van het Hof worden heropgebouwd of gerestaureerd in oorspronkelijke staat. De donjon wordt volledig gerestaureerd, en in het Hof komen vijf woningen in de oorspronkelijke stijl.