vlabinvest_vroenenbos_dworp.jpeg

Vijftien betaalbare woningen in Dworp zijn klaar

woe 18 jan 2023

Jonge gezinnen vinden vaak geen betaalbare woning of bouwgrond in de Vlaamse rand. Dat geldt ook in Beersel. Daarom zet de gemeente samen met Vlabinvest en Woonmaatschappij Zennevallei in op betaalbare huizen, die enkel Beerselnaren kunnen kopen. Een eerste project is klaar, met in Dworp de bouw van 15 betaalbare woningen.

Jonge gezinnen uit Beersel moeten makkelijker een plekje kunnen vinden onder de kerktoren. Dat vindt de gemeente Beersel. Daarom zijn er in de Vroenenbosstraat in Dworp 15 betaalbare woningeng gebouwd. “Mensen komen mij zeggen dat ze moeten verhuizen omdat de bouwprijzen en grondprijzen en koopwoningen te duur zijn. Daar moeten we een antwoord op kunnen bieden”, zegt voormalig burgemeester Hugo Vandaele, die het woonproject samen met Vlabinvest en Woonpunt Zennevallei opstartte.

Het gaat om compacte, maar vooral betaalbare woningen, die ongeveer 70 tot 80 procent van de reële marktwaarde kosten. Maar kopen kan natuurlijk niet zomaar. Zo mag je bijvoorbeeld niet voor 100 procent eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond en er wordt ook gekeken naar je jaarlijks inkomen. Maar je moet eerst en vooral een sterke link kunnen aantonen met de gemeente. Zo moet je minstens tien jaar in Beersel wonen of gewoond hebben.

“Daar stopt het ook niet, want je moet hier dan ook echt wonen. De woning verhuren is uit den boze en te snel weer verkopen kan een boete opleveren. Als de woning toch verkocht wordt, blijft bij de verkoop de band met de gemeente als voorwaarde gelden”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “De woning kan na vijf jaar dus plots niet aan iemand uit Oostende verkocht worden.”