20151016_ppst08_002_ok.jpg

Zonnewagen KULeuven blijven hangen op vijfde plaats

maa 19 okt 2015

De Punch-One, de zonnewagen van het Leuvense team ingenieursstudenten met onder meer Tom De Haselaar uit Lennik en Jarno Van Hemeleen uit Alsemberg, doet het uitstekend op de World Solar Challenge. Op het einde van de tweede racedag staat het team op de vijfde plaats, maar de eerste vijf teams zitten op amper 20 minuten van elkaar. Het WK voor zonnewagens was nog nooit zo spannend.

Zondag vertrokken 16 KU Leuven-studenten met hun zonnewagen op een 3000 kilometer lange tocht van het Australische Darwin naar Adelaide. De Punch One rukte gisteren na een vlotte start op naar de tweede plaats in het klassement. Door een lekke band zakte het team terug naar de vijfde plek. De studenten begonnen vandaag aan een inhaalrace. Ze reden 760 kilometer, waarvan racepiloot Bert Longin het grootste deel voor z’n rekening nam. “We hebben heel snel kunnen rijden vandaag. De eerste 350 kilometer waren we zelfs de snelste ploeg van het ganse pak. We hebben veel tijd goed gemaakt. Het was echt wel een topdag.” zegt Bert Longin.

De Punch One staat momenteel op de vijfde plaats, maar de Belgische studenten zitten hun concurrenten letterlijk op de hielen. Aan de kop van de koers rijdt het Nederlandse team van Twente.

Op amper 20 minuten van elkaar

Het WK voor zonnewagens is traditioneel een race waar de deelnemers vrij snel afstand nemen van elkaar, maar deze wedstrijd is een echte nek-aan-nekrace geworden. De vijf eerste zonnewagens rijden op amper 20 minuten van elkaar. Na 16 uur en 1400 kilometer rijden, is dat verschil verwaarloosbaar. Bert Longin: “Het is niet de gewoonte is dat de teams zo dicht bij elkaar liggen. Dat wil zeggen dat het niveau heel hoog is en vooral dat ons team een heel hoog niveau heeft. Als je ziet hoeveel tijd we hebben goed gemaakt, dan weet je dat we sterk bezig zijn.”

Met nog 1600 kilometers te rijden, is alles nog mogelijk. De concurrentie is zwaar, maar de studenten zijn vastbesloten op te klimmen in het klassement.