knip.jpeg

Beschermde Sint-Leonarduskapel Tollembeek gerenoveerd

vrij 6 nov 2020

In Tollembeek bij Galmaarden is de gerestaureerde Sint-Leonarduskapel ingehuldigd. De kapel was vroeger een druk bezocht bedevaartsoord en is sinds 2009 een beschermd monument. De renovatie van de kapel was dan ook een samenwerking tussen de gemeente en Monumentenwacht. 

De Sint-Leonarduskapel is een vrijwel gaaf en representatief voorbeeld van een classicistische gehucht- en bedevaartskapel. Het gebouw bestaat uit een bakstenen diep rechthoekig volume met driezijdig koor onder een zadeldak met klokkenruitertje. De huidige vorm van de kapel dateert van 1761, maar haar oorsprong gaat terug tot in de 15de eeuw. De kapel was een druk bezocht bedevaartsoord, met een jaarlijkse bedevaart en een processie op Paaszondag. Bedevaarders kwamen de heilige Sint-Leonardus aanbidden tegen verlamming, reumatiek en ziektes bij jonge kinderen.

Sinds 2016 wordt de kapel gerenoveerd. In een eerste fase werd het dak vernieuwd. Sinds begin dit jaar worden de buiten- en binnenmuren aangepakt. Die zijn nu zo goed als klaar. Ook werd de elektriciteit vernieuwd en werden er nieuwe ramen geplaatst. De totale kostprijs van de werkzaamheden bedraagt bijna 80.400 euro. Omdat de Sint-Leonarduskapel een beschermd monument is, kon de gemeente rekenen op een subsidie van het Agentschap Onroerend Erfgoed.