Brussels Airlines in beroep tegen nieuwe belastingen op luchthaven van Zaventem

woe 22 maa 2023

Brussels Airlines trekt naar de Raad van State om de nieuwe belastingtarieven voor vliegtuigen op de luchthaven van Zaventem aan te vechten. Het geld dat het verliest aan de heffingen verhindert Brussels Airlines naar eigen zeggen om te investeren in zuinigere vliegtuigen. 

Vanaf 1 april moeten luchtvaartmaatschappijen nieuwe tarieven betalen op Brussels Airport. Het gaat om variabele tarieven die minister van Mobiliteit Georges Gilkinet uitgewerkt. De belasting hangt af van de uitstoot en het geluid van de vliegtuigen en de afstand die ze afleggen. Maar Brussels Airlines verzet zich samen met zustermaatschappijen Lufthansa en Swiss tegen het nieuwe systeem. Volgens de maatschappijen hinderen de tarieven hun ambitie om tegen 2050 naar een nuluitstoot van CO2 te gaan. Het geld dat ze verliezen aan de heffingen, kunnen de maatschappijen naar eigen zeggen niet investeren in zuinigere en stillere vliegtuigen.

Verder vrezen de maatschappijen een negatieve impact op de rol die de luchthaven heeft als draaischijf. Ze zeggen dat de positie van Brussels Airport al verzwakt is door de belastingmaatregel die bedoeld is om korte vluchten te ontmoedigen.