151013_flatgebouw2.jpg

Buurtbewoners eisen afbraak appartementsblok in Zaventem

din 13 okt 2015

In Sint-Stevens-Woluwe, deelgemeente van Zaventem, blijven enkele inwoners uit de Frans Smoldersstraat de afbraak eisen van een appartementsblok dat enkele jaren geleden gebouwd werd. Het gebouw torent uit boven de andere woningen in de straat en is volgens de buurtbewoners onreglementair gebouwd. Ze kregen onlangs al voor de derde keer gelijk van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar daar blijft het bij.

Volgens de eerste bouwplannen zou het gebouw helemaal niet zo hoog worden. Maar toen de ruwbouw er stond, viel die veel hoger en groter uit dan verwacht. “Meteen was onze privacy geschonden. Ik heb extra bomen moeten planten, ik heb een afdak moeten zetten om geen inkijk meer te hebben in de tuin”, zegt buurtbewoner Michael Van Loock.

En dus startten de buren zes jaar geleden een procedure om het gebouw te laten afbreken. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde nu voor de derde keer de stedenbouwkundige vergunning. Daardoor staat het gebouw er nu al enkele jaren onwettig. Maar of het ooit zal gesloopt worden, is lang niet zeker. “Ik ben niet naïef. Maar we hebben wel grote schade geleden en die wil ik wel gecompenseerd zien”, aldus Van Loock.

Eric Van Rompuy, schepen van Ruimtelijke Ordening in Zaventem, wil geen commentaar geven over deze zaak. Wel bevestigt hij dat de gemeente haar rechten zal verdedigen en dat de procedure nog lang kan aanslepen.