restauratie.jpg

100 jaar oude art-nouveaupanelen in Galmaarden worden gerestaureerd

vrij 9 okt 2015

In Vollezele, deelgemeente van Galmaarden, is de restauratie gestart van twee art-nouveau panelen op de gevel van basisschool De Notelaar. Ze zijn ruim 100 jaar oud.

Goedele Reyniers is al enkele weken in de weer om de zogenaamde sgraffitopanelen te restaureren. Sgraffito verwijst naar het Italiaanse woord voor krassen. “Het probleem bij sgraffitopanelen is dat ze opgebouwd zijn uit twee lagen: een zwarte onderlaag en daarop een dun mortellaagje waarin de tekening wordt uitgekrast. Maar door het weer is het bovenste laagje weggespoeld waardoor je de onderliggende laag begint te zien”, verduidelijkt Goedele Reyniers.

Het was heemkundige Maurits Van Liedekerke uit buurgemeente Herne die er bij het gemeentebestuur van Galmaarden had op aangedrongen om de panelen in ere te laten herstellen. Want art nouveau van deze kwaliteit in het Pajottenland, is uniek.

De restauratie kost de gemeente in totaal 3000 euro, al krijgt Galmaarden er wel ruim 900 euro subsidie voor van de Erfgoedcel van de provincie. De mortellaag is ondertussen hersteld, verstevigd en gereinigd, nu rest enkel nog de afwerking. In de loop van volgende week zullen de panelen er weer uitzien als in 1909.