Bakoven in Terlanen in ere hersteld: “Dit smaakt naar meer”

don 7 maa

In Terlanen, een gehucht van Overijse, kan opnieuw brood gebakken in de gerestaureerde bakoven aan de watermolen. Voor de restauratie van de bakoven sloegen Agentschap Natuur en Bos, de dorpsraad en de Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant de handen in elkaar.

Een gezellige drukte gisteren aan de gerestaureerde bakoven in Terlanen. Marjolijn, de bakker van dienst, was al vroeg in de weer om de bakoven op gang te krijgen. Want deze oven verschilt helemaal van de oven die je thuis gebruikt. “Je kan dit soort ovens niet zomaar bijstoken. Eens je de warmtebron eruit hebt gehaald, in dit geval het vuur, moet je het doen met de warmte die beschikbaar is. Bij de ovens thuis kan je dat met een knopje bijstellen, maar dat hebben wij helaas niet."

Het erfgoed-project is gerealiseerd onder meer dankzij de hulp van de provincie Vlaams-Brabant. “Het is één van de projecten waar we historische waardevolle gebouwen een nieuwe bestemming geven of de oude bestemming nieuw leven inblazen. Samen met vrijwilligers hebben wie hier ook een werking op poten gezet waarbij een paar keer per maand brood gebakken wordt”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.